In 2016 schreven we 4054 nieuwe kandidaten in bij de Examencommissie. Sommigen hebben hun diploma ondertussen al behaald, anderen zijn er eigenlijk nog niet aan begonnen.
Het startpunt bij de Examencommissie is een verplichte infosessie. Niet iedereen die de sessie volgt, schrijft zich ook echt in. Dat is logisch want zonder begeleiding een examenprogramma moeten afwerken vraagt de nodige inzet, zelfstandigheid en discipline.
In 2016 organiseerden we 34 infosessies. Dat zijn er bijna 3 per maand. In totaal schreven 6693 potentiële kandidaten zich in voor een sessie. 67% daarvan kwam daadwerkelijk opdagen. Van alle aanwezigen werd zo’n 90% effectief kandidaat bij de Examencommissie.
Inschrijvingen
Registraties
Inschrijvingen
Deelnemers
Inschrijvingen per leeftijd
Verhouding man-vrouw
Woonplaats
Brussels Hoofdstedelijk gewest
Antwerpen
Oost-Vlaanderen
Limburg
West-Vlaanderen
Waals-Gewest
Vlaams Brabant
Eindtotaal
De gemiddelde kandidaat in kaart brengen heeft weinig zin. Hij bestaat gewoon niet. Maar we kunnen wel enkele tendensen schetsen en typische kenmerken meegeven:
- Meer dan de helft van de kandidaten zat minstens tot zijn achttiende op school.
- Schoolmoeheid is de belangrijkste reden om over te stappen naar de Examencommissie. Maar ook een C-attest, familiale of persoonlijke problemen en gebrek aan motivatie zijn veel voorkomende redenen.
- De meeste kandidaten (84 %) proberen het via zelfstudie. Slechts een kleine minderheid laat zich begeleiden (5%) of volgt huisonderwijs (4%).
- Iets minder dan 30% van de kandidaten combineert Examencommissie met een job.
- 30% van de kandidaten volgt tegelijk les in een secundaire school.
- Zo snel mogelijk een diploma behalen is voor 45% van de kandidaten de belangrijkste drijfveer. Ook gewoon thuis kunnen studeren en niet in klasverband, de mogelijkheid hebben om examens te spreiden of makkelijker kunnen combineren met werk en gezin is een vaak voorkomende motivering.

Bram Born
Coördinator team toetsing