Slide background

Jaarverslag Examencommissie secundair onderwijs 2016

Diversiteit

Jaarverslag Examencommissie secundair onderwijs 2016
Diversiteit

In 2016 had net geen 7% van de kandidaten een diversiteitsstatuut. Voor die relatief kleine groep neemt de Examencommissie een hele reeks maatregelen, zoals voorleessoftware ter beschikking stellen, een apart lokaal voorzien of examen afnemen op de verblijfplaats van de kandidaat.

Van de 5371 kandidaten die in 2016 deelnamen aan examens bij de Examencommissie, hebben 362 kandidaten een diversiteitsstatuut. De Examencommissie onderscheidt 4 groepen: kandidaten met een leerstoornis, kandidaten met een functiebeperking, kandidaten in het buitenland en kandidaten in de gevangenis. De meeste kandidaten vroegen ondersteunende maatregelen omwille van een functiebeperking (257). Op de tweede plaats komen de kandidaten met een leerstoornis (138). Heel wat kandidaten hebben zowel een functiebeperking als een leerstoornis.

Het aantal kandidaten dat examen aflegde in de gevangenis (43) was eerder beperkt. De kleinste groep waren de kandidaten die examen aflegden vanuit het buitenland (10).

In 2016 organiseerden we voor het eerst examens via proctor. voor kandidaten die langdurig in het buitenland verblijven of een ernstig medisch probleem hebben. Een proctorexamen is een examen dat je thuis aflegt en dat op afstand gescreend en gemonitord wordt door een externe organisatie. Het systeem is enkel mogelijk voor digitale examens.

Examens met ondersteunende maatregelen

Zorg

Deelnemers: 362 - 7%
Examens: 1957 - 5.6%
 

Gevangenis

Deelnemers: 43 - 0.8%
Deelnemers: 210 - 0.6%

In de toekomst wil de Examencommissie de sprong maken van een zorgbeleid naar een echt diversiteitsbeleid. Met de principes van Universal Design for Learning (UDL) wil ze alle kandidaten toegang geven tot zoveel mogelijk ondersteunende maatregelen. Uiteraard blijven er heel specifieke maatregelen nodig voor een kleine groep van kandidaten. Maar hoe meer kandidaten drempels overwinnen zonder dat ze in de kijker lopen, hoe geslaagder het diversiteitsbeleid.


Gert Tielemans
Diversiteitscoördinator


 
 

Onze medewerkers

Belanghebbenden